Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] niezdrowych tłuszczy i wszystkiego, co może prowadzić do przyrostu masy ciała. Jeśli chodzi o suplementy, to oprócz wspomnianej glutaminy przyjmuje odżywkę białkową, kwasy omega-3 i multiwitaminę. Cath Bastien pokazuje, że konsekwencja jest kluczem do sukcesu. Przez lata poświęcenia i ciężkiej pracy udało jej się odnieść sukces jako [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
[...] i nabiale. Spożywanie tłuszczów nienasyconych ma korzystny wpływ na poziom lipidów we krwi, co wyjaśnia niektóre korzyści sercowo-naczyniowe, jakie oferują. Kwasy tłuszczowe omega-3 Mówiąc o tłuszczu, niektóre orzechy są bogate w pewien rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych kwasami tłuszczowymi omega-3. Ich najwyższą zawartość [...]
[...] i D, niektórych minerałów, wśród których warto wymienić: cynk, żelazo, selen, wapń oraz jod. Mimo tego, że niektóre rośliny zawierają dużą ilość kwasów wielonienasyconych omega-3, to jednak ich stopień wykorzystania przez nasz organizm jest niezwykle ograniczony. Dlatego weganie mogą również cierpieć na niedobór kwasów z grupy omega-3 - DHA i [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] w diecie przyczynia się do wsparcia regeneracji. Dawka dobowa to około 1-3 g. Przeciwwskazania do łączenia: podobnie jak grupa antyoksydantów, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 powinniśmy spożywać z dala od treningu, gdyż ich działanie przeciwzapalne jest dość znaczne i może upośledzać funkcje regeneracyjne. Nie ma przeciwwskazań do łączenia [...]
[...] które w tym okresie zadbają o zdrowie osoby zmniejszającej tkankę tłuszczową. Mam tutaj szczególnie na myśli suplementy zawierające niezbędne do naszego organizmu kwasy omega-3 oraz preparaty witaminowo-mineralne. Często bowiem może zdarzyć się tak, zwłaszcza przy niezbyt trafionym planie dietetycznym, że samo ograniczenie spożycia kalorii, [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] również pewne doniesienia, że alkohol może nasilać zwyrodnienia stawów, jednak nie wszystkie źródła potwierdzają, że faktycznie tak się dzieje. 6. Tłuszcze obfitujące w omega-6 Kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zazwyczaj jednak to kwasy tłuszczowe omega-6 dominują w naszych posiłkach, a to z kolei sprzyja stanom [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
O czym dowiem się z tego artykułu? Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]
[...] ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega 6. Warto również rozważyć suplementację witaminą D3, K2 oraz kwasami tłuszczowymi omega 3, jeżeli zjadasz ich [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]